Compoziţia sa impresionantă regăseşte antibiotice naturale, bacili probiotici lactici, levuri vitale (10 milioane/ml), enzime active, vitamine şi minerale. Complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B12) precum şi vitaminele C, D, K, PP justifică în bună măsură proprietăţile sale reintineritoare şi de stimulare a rezistenţei naturale a organismului. Mineralele conţinute în concentratul de Kombucha, printre care amintim fier, mangan, magneziu, potasiu, calciu, cupru, zinc, asigură echilibrul fiziologic, şi conduc la evitarea unor carenţe, care se soldează de obicei prin manifestări patologice mai mult sau mai puţin grave. Antioxidanţii din concentratul de Kombucha, acţionează în favoarea amânării îmbătrânirii şi ţinerea la distanţă a bolilor cronice, inclusiv cancerul şi bolile de inimă.
Oțetul de Kombucha este definit de o compoziție biochimică complexă, diferită de cea a altor tipuri de oțet. În tabelul de mai jos este redată detaliat compoziția de bază a oțetului de Kombucha, în corespondență cu efectele benefice ale constituenților asupra sănătății, conform Scweiz Zschr Ganzheits Medizin 15, 321-323 (2003):
Constituențiii oțetului de Kombucha
|
Efecte benefice pentru sănătate
|
Acizi organici
Acidul glucoronic
|
Debarasează organismul de deșeurile metabolice și de substanțele toxice din mediu.
|
Acidul acetic
|
Acțiune vitalizantă, stimulează metabolismul, favorizează digestia.
|
Acidul lactic dextrogir
|
Stabilizează și reglează flora intestinală, favorizează creșterea bacteriilor utile în tractul digetiv, activează metabolismul muscular, furnizează energie celulelor și creierului, stimulează digestia, protejează organismul de vacteriile și virusurile nocive.
|
Acid gluconic
|
Stimulează diverse funcții metabolice, stimulează asimilarea intestinală a substanțelor cu înaltă valoare metabolică.
|
Acidul usnic
|
Activitate antimicrobiană.
|
Enzime
|
Activează și regularizează metabolismul, ameliorează digestia descompunând nutrienții (glucide/proteine).
|
Polizaharide
|
Întăresc sistemul imunitar, întăresc țesutul conjunctiv.
|
Levuri vii (cca 10 milioane/ml)
|
Efect pozitiv asupra purității pielii, produc acizi aminati, vitamine importante și enzime, efect benefic asupra intestinului (pH-ul mediului intestinal), susțin sistemul imunitar.
|
Vitamine
Vitaminele B1, B2, B3, B6, B12
|
Vitaminele B1, B2, B3, B6, B12 întăresc sistemul nervos, favorizează sinteza energetică, sunt importante pentru transportul oxigenului și pentru metabolismul energetic/proteic, transformă proteinele și acizii aminati nesaturați, susțin hematopoieza și sistemul de apărare imunitară.
|
Vitamina C
|
Sporește apărarea imunitară naturală.
|
Vitaminele D, E și K
|
Intervin în formarea pielii, cartilajelor și oaselor, intervin în coagularea sângelui, vitalizează organismul.
|
Biotina
|
Favorizează o creștere celulară sănătoasă, întărește pielea și părul.
|
Acidul folic
|
Are un rol major în toate procesele de creștere și dezvoltare, este indispensabil la diviziunea celulară și la formarea noilor celule, participă la formarea globulelor roșii.
|
Minerale
Fier
|
Sintetizează globulele roșii, este important pentru transportul oxigenului sanguin, produce enzime.
|
Potasiu
|
Ajută la regularizarea echilibrului hidric, exercită o influență pozitivă asupra funcției renale și asigură eliminarea.
|
Calciu
|
Întărește oasele și dinții.
|
Cupru
|
Contribuie la apărarea imunitară și la hematopoieză.
|
Magneziu
|
Activează enzimele metabolismului energetic, susține producerea de hormoni; contribuie la creșterea oaselor, este esențial pentru coordonarea nervoasă și musculară.
|
Mangan
|
Este important pentru producerea hormonilor tiroidieni, activează enzimele.
|
Sodiu
|
Reglează tensiunea tisulară, este important, împreună cu potasiu, pentru funcția musculară și tensiunea sanguină, controlează aciditatea sângelui.
|
Zinc
|
Este important pentru metabolismul celular și cerebral și pentru sistemul nervos, participă la apărarea imunitară, intervine în hematopoieză și în cicatrizare
|
Reglarea sistemului digestiv - Prin conținutul ridicat de enzime și bionutrienț, oțetul de Kombucha determină o intensificare a metabolismului, accelerează digestia și stabilizează sucurile gastrice. Este folosit pentru refacerea florei intestinale, pentru combaterea spasmelor intestinale, pentru controlul constipației și pentru suprimarea balonării. Se administrează câte o lingură de oțet de Kombucha, astfel:
- cu o jumătate de oră înainte de masă, pentru facilitarea digestiei;
- în timpul mesei, pentru arsuri la stomac;
- înainte de culcare, pentru împiedicarea constipației și tratarea infecțiilor urinare.
Obezitate - Pentru persoanele supraponderale, oțetul de Kombucha are un efect cert de eliminare progresivă a surplusului de lipide din celule. Alături de o dietă de limitare a exceselor nesănătoase, se administrează câte o lingură de oțet de Kombucha de 3 ori pe zi.
Diabetul tip 2 - Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona au demonstrat încă din anul 2004 că oțetul de Kombucha scade glicemia din sânge. Studiul a demonstrat că dacă se consumă 20 grame de oțet, într-o jumătate de pahar de apă, înainte cu două minute de servirea unei mese bogate în hidrați de carbon, creșterea glicemiei este redusă cu 19%, în cazul bolnavilor de diabet tip 2 și cu 34%, în cazul prediabeticilor. Concluzia la care s-a ajuns este că oțetul de Kombucha împiedică absorția glucidelor în sânge.
Reechilibrarea sângelui - Prin asimilare, oțetul de Kombucha asigură un echilibru acido-bazic normal al sângelui, favorizează absorția calciului și a potasiului, diminuează colesterolul rău, echilibrează tensiunea arterială, favorizează metabolismul glucidelor și contribuie la vindecarea gutei.
Artrită, artroză și dureri musculare - Principiile active din oțetul de Kombucha și mai ales conținutul ridicat în acizi organici, minerale și vitamine, favorizează dizolvarea și eliminarea depunerilor nesănătoase de calciu din organism (ciocuri, pinteni, bursite, tendite, litiaze renale și biliare etc.). Pentru dureri musculare se recomandă frecții și masaje cu oțet de Kombucha.
Insomnie și nevrozitate - Înainte de culcare, se ia un pahar cu apă călduță în care se dizolvă o lingură de oțet de Kombucha și o linguriță de miere de albine. Pentru relaxare și controlul stresului, sunt recomandate băi calde, în care se dizolvă câte o cană de oțet de Kombucha.
Dureri de gât - Se face gargară din oră în oră, utilizând puțină apă călduță, în care se dizolvă o lingură de oțet de Kombucha. După primele proceduri, durerile încetează, iar inflamația se retrage.
Refacerea și întinerirea pielii și a părului - Oțetul de Kombucha deține certe valențe antiseptice, antibiotice și regeneratoare, fiind folosit cu succes în aplicații externe pentru ameliorarea și vindecarea rănilor, arsurilor, eczemelor, urticariilor, etc. Pentru întinerirea pielii și părului se folosește o soluție apoasă, formată dintr-o parte oțet de Kombucha și o parte apă. Această soluție se aplică zilnic pe piele și pe păr, masând bine întreaga suprafață. După numai o săptămână încep să apară rezultate evidente. Pielea devine mai tânără și mai strălucitoare, iar părul se înviorează și capătă naturalețe.
Mod de administrare: În afara cazurilor precizate mai sus:
-pentru uz intern: se iau câte o lingură de oțet Kombucha, diluată într-o jumătate de pahar cu apă călduță,
-pentru uz extern: oțetul de Kombucha se folosește ca atare sau diluat cu apă potabilă.
Precauții: Oțetul de Kombucha trebuie consumat intern fără exagerare, respectaâdu-se dozele recomandate, pentru a evita arsurile la stomac și obosirea ficatului.
Condiții de păstrare: A se păstra la rece, în flacoane bine închise.
Termen de valabilitate: maxim 90 zile, cu respectarea condițiilor de păstrare.