CompoziÅ£ia sa impresionantă regăseÅŸte antibiotice naturale, bacili probiotici lactici, levuri vitale (10 milioane/ml), enzime active, vitamine ÅŸi minerale. Complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B12) precum ÅŸi vitaminele C, D, K, PP justifică în bună măsură proprietăţile sale reintineritoare ÅŸi de stimulare a rezistenÅ£ei naturale a organismului. Mineralele conÅ£inute în concentratul de Kombucha, printre care amintim Fier, Mangan, Magneziu, Potasiu, Calciu, Cupru, Zinc, asigură echilibrului fiziologic, ÅŸi conduc la evitarea unor carenÅ£e, care se soldează de obicei prin manifestări patologice mai mult sau mai puÅ£in grave. AntioxidanÅ£ii din concentratul de Kombucha, acÅ£ionează în favoarea amânării îmbătrânirii ÅŸi Å£inerea la distanţă a bolilor cronice, inclusiv cancerul ÅŸi bolile de inimă.
Enzime, levurii vii, acizi organici: glucoronic, acetic, lactic dextrogir, gluconic, usnic; vitamine: B1, B2, B3, B6, B12, D,E și K, biotină, acid folic; minerale: fier, potasiu, calciu, cupru, magneziu, mangan, sodiu, zinc. - See more at: http://www.alimente-geriatrice.ro/detalii.php?id=41#sthash.BLVAxOO5.dpuf
OÅ£etul de Kombucha este definit de o compoziÅ£ie biochimică complexă, diferită de cea a altor tipuri de oÅ£et. În tabelul de mai jos este redată detaliat compoziÅ£ia de bază a oÅ£etului de Kombucha, în corespondentă cu efectele benefice ale constituenÅ£ilor asupra sănătăţii, conform Scweiz.Zschr.GanzheitsMedizin 15, 321-323 (2003):
Constituenţiii oţetului de Kombucha
|
Efecte benefice pentru sănătate
|
Acizi organici
Acidul glucoronic
|
Debarasează organismul de deșeurile metabolice și de substanțele toxice din mediu.
|
Acidul acetic
|
Acţiune vitalizantă, stimulează metabolismul, favorizează digestia.
|
Acidul lactic dextrogir
|
Stabilizează ÅŸi reglează flora intestinală, favorizează creÅŸterea bacteriilor utile în tractul digetiv, activează metabolismul muscular, furnizează energie celulelor ÅŸi creierului, stimulează digestia, protejează organismul de vacteriile ÅŸi virusurile nocive.
|
Acid gluconic
|
Stimulează diverse funcÅ£ii metabolice, stimulează asimilarea intestinală a substanÅ£elor cu înaltă valoare metabolică
|
Acidul usnic
|
Activitate antimicrobiană.
|
Enzime
|
Activează ÅŸi regularizează metabolismul, ameliorează digestia descompunând nutrienÈ›ii (glucide/proteine).
|
Polizaharide
|
Întăresc sistemul imunitar, întăresc Å£esutul conjunctiv.
|
Levuri vii (cca 10 milioane/ml)
|
Efect pozitiv asupra purităţii pielii, produc acizi aminati, vitamine importante şi enzime, efect benefic asupra intestinului (pH-ul mediului intestinal, susţin sistemul imunitar.
|
Vitamin
Vitaminele B1, B2, B3, B6, B12
|
Vitaminele B1, B2, B3, B6, B12 întăresc sistemul nervos, favorizează sinteza energetică, sunt importante pentru transportul oxigenului ÅŸi pentru metabolismul energetic/proteic, transformă proteinele ÅŸi acizii aminati nesăturaÅ£i, susÅ£in hematopoieza ÅŸi sistemul de apărare imunitară.
|
Vitamina C
|
Sporeşte apărarea imunitară naturală.
|
Vitaminele D,E si K
|
Intervin în formarea pielii, cartilajelor ÅŸi oaselor, intervin în coagularea sângelui, vitalizează organismul.
|
Biotina
|
Favorizează o creÅŸtere celulară sănătoasă, întăreÅŸte pielea ÅŸi părul.
|
Acidul folic
|
Are un rol major în toate procesele de creÅŸtere ÅŸi dezvoltare, este indispensabil la diviziunea celulară ÅŸi la formarea noilor celule, participă la formarea globulelor roÅŸii.
|
Minerale
Fier
|
Sintetizează globulele roşii, este important pentru transportul oxigenului sanguin, produce enzime.
|
Potasiu
|
Ajută la regularizarea echilibrului hidric, exercită o influenţă pozitivă asupra funcţiei renale şi asigură eliminarea.
|
Calciu
|
ÎntăreÅŸte oasele ÅŸi dinÅ£ii.
|
Cupru
|
Contribuie la apărarea imunitară şi la hematopoieză.
|
Magneziu
|
Activează enzimele metabolismului energetic, susţine producerea de hormoni; contribuie la creşterea oaselor, este esenţial pentru coordonarea nervoasă şi musculară
|
Mangan
|
Este important pentru producerea hormonilor tiroidieni, activează enzimele.
|
Sodiu
|
Reglează tensiunea tisulară, este important, împreună cu potasiu, pentru funcÅ£ia musculară ÅŸi tensiunea sanguină, controlează aciditatea sângelui
|
Zinc
|
Este important pentru metabolismul celular ÅŸi cerebral ÅŸi pentru sistemul nervos, participă la apărarea imunitară, intervine în hematopoieză ÅŸi în cicatrizare
|
Reglarea sistemului digestiv - Prin conÅ£inutul ridicat de enzime ÅŸi bionutrienÈ›i, oÅ£etul de Kombucha determină o intensificare a metabolismului, accelerează digestia ÅŸi stabilizează sucurile gastrice. Este folosit pentru refacerea florei intestinale, pentru combaterea spasmelor intestinale, pentru controlul constipaÅ£iei ÅŸi pentru suprimarea balonării. Se administrează câte o lingură de oÅ£et de Kombucha, astfel :
- cu o jumătate de oră înainte de masă, pentru facilitarea digestiei;
- în timpul mesei, pentru arsuri la stomac;
- înainte de culcare, pentru impiedicarea constipaÅ£iei ÅŸi tratarea infecÅ£iilor urinare.
Obezitate - Pentru persoanele supraponderale, oÅ£etul de Kombucha are un efect cert de eliminare progresivă a surplusului de lipide din celule. Alături de o dietă de limitare a exceselor nesănătoase, se administrează câte o lingură de oÅ£et de Kombucha de 3 ori pe zi.
Diabetul tip 2 - Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona au demonstrat încă din anul 2004 că oÅ£etul de Kombucha scade glicemia din sânge. Studiul a demonstrat că dacă se consumă 20 grame de oÅ£et, int-o jumătate de pahar de apă, înainte cu două minute de servirea unei mese bogate în hidraÅ£i de carbon, creÅŸterea glicemiei este redusă cu 19 %, în cazul bolnavilor de diabet tip 2 ÅŸi cu 34%, în cazul prediabeticilor. Concluzia la care s-a ajuns este că oÅ£etul de Kombucha impiedică absorÈ›ia glucidelor în sânge.
Reechilibrarea sângelui - Prin asimilare, oÅ£etul de Kombucha asigură un echilibru acido-bazic normal al sângelui, favorizează absortia calciului ÅŸi potasiului, diminuează colesterolul rău, echilibrează tensiunea arterială, favorizează metabolismul glucidelor ÅŸi contribuie la vindecarea gutei.
Artrită, artroză ÅŸi dureri musculare - Principiile active din oÅ£etul de Kombucha ÅŸi mai ales conÅ£inutul ridicat în acizi organici, minerale ÅŸi vitamine, favorizează dizolvarea ÅŸi eliminarea depunerilor nesănătoase de calciu din organism (ciocuri, pinteni, bursite, tendite, litiaze renale ÅŸi biliare etc.). Pentru dureri musculare se recomandă frecÅ£ii ÅŸi masaje cu oÅ£et de Kombucha.
Insomnie ÅŸi nevrozitate - Înainte de culcare, se ia un pahar cu apă călduţă în care se dizolvă o lingură de oÅ£et de Kombucha ÅŸi o linguriţă de miere de albine. Pentru relaxare ÅŸi controlul stresului, sunt recomandate băi calde, în care se dizolvă câte o cană de oÅ£et de Kombucha.
Dureri de gât - Se face gargară din oră în oră, utilizând puÅ£ină apă călduţă, în care se dizolvă o lingură de oÅ£et de Kombucha. După primele proceduri, durerile încetează, iar inflamaÅ£ia se retrage.
Refacerea ÅŸi întinerirea pielii ÅŸi a părului - OÅ£etul de Kombucha deÅ£ine certe valenÅ£e antiseptice, antibiotice ÅŸi regeneratoare, fiind folosit cu succes în aplicaÅ£ii externe pentru ameliorarea ÅŸi vindecarea rănilor, arsurilor, eczemelor, urticariilor etc. Pentru întinerirea pielii ÅŸi părului se foloseÅŸte o soluÅ£ie apoasă, formată dintr-o parte oÅ£et de Kombucha ÅŸi o parte apă. Această soluÅ£ie se aplică zilnic pe piele ÅŸi pe păr, masând bine întreaga suprafaţă. După numai o săptămână încep să apară rezultate evidente. Pielea devine mai tânără ÅŸi mai strălucitoare, iar părul se înviorează ÅŸi căpăta naturaleÅ£e.
Mod de administrare: În afara cazurilor precizate mai sus:
-pentru uz intern: se iau câte o lingură de oÈ›et Kombucha, diluată într-o jumătate de pahar cu apă călduță,
-pentru uz extern: oÈ›etul de Kombucha se foloseÈ™te ca atare sau îndoit cu apă potabilă.
PrecauÈ›ii: OÈ›etul de Kombucha trebuie consumat intern fără exagerare, respectaâdu-se dozele recomandate, pentru a evita arsurile la stomac È™i obosirea ficatului.
CondiÅ£ii de păstrare: A se păstra la rece, în flacoane bine închise.
Termen de valabilitate: maxim 90 zile, cu respectarea condițiilor de păstrare.