1. Studii noi, referitoare la Kombucha

Despre ciuperca Kombucha È™i savuroasa sa băutură, numită de chinezi,,elixirul nemuririi È™i sănătății’’, s-au scris multe cărÈ›i È™i s-au publicat numeroase articole. Trebuie să recunoaÈ™tem că nu toÈ›i autorii s-au bazat pe cercetări È™tiinÈ›ifice în scrierile lor. Au prevalat, mai ales, părerile, observaÈ›iile È™i recomandările celor care au consumat È™i s-au îndrăgostit de ceaiul Kombucha, numit de noi băutura longevității.

MulÈ›i consideră Kombucha drept un panaceu universal împotriva tuturor bolilor (de la impotență la alopecie), lucru care trebuie privit totuÈ™i cu uÈ™oară prudență, în absenÈ›a unor dovezi È™tiinÈ›ifice edificatoare. 

De aceea, pentru a scoate la lumina adevărul È™tiinÈ›ific, voi prezenta, în continuare, o sinteză asupra concluziilor formulate de cercetători în cele mai noi studii, publicate în reviste È™tiinÈ›ifice de prestigiu. Dintre cercetările efectuate pe această temă, apreciez în mod deosebit studiul publicat  de cercetătorii letonieni Ilmāra VÄ«na, Pāvels Semjonovs,  Raimonds Linde È™i  Ilze Deniņa din cadrul Laboratorului de Microbiologie Industrială È™i Biotehnologie Alimentară al Institutului de Microbiologie È™i Biotehnologie -Universitatea Letonia.

 În lucrarea de față, am structurat efectele pozitive asupra sănătății ale ceaiului de Kombucha în È™apte capitole distincte, fiecare din ele încercând să sintetizeze avantajele autentice ale consumului de Komboucha. menÈ›ionate în studiile È™tiinÈ›ifice:

  • Ameliorarea digestiei;
  • Detoxifierea ficatului;
  • Slăbitul;
  • Stimularea sistemului imunitar;
  • Revigorarea È™i energizarea organismului;
  • Stimularea bunei dispoziÈ›ii;
  • Prevenirea È™i tratarea cancerului.

În mod evident, efectele pozitive arătate de cercetatori nu pot fi considerate exhaustive. Sperăm ca noile cercetări, care se vor face asupra ceaiului de Kombucha, să ne împărtășeasacă numeroase alte efecte benefice pentru sănătate.

2. Ameliorarea digestiei

ConÈ›inutul ridicat de substanÈ›e probiotice, enzime vii, vitamine È™i acizii organici binefăcători din compoziÈ›ia ceaiului Kombucha ajută considerabil la iniÈ›ierea È™i realizarea uni bune digestii. Kombucha s-a dovedit în mod particular utilă în cazul unor tulburări digestive de care suferă un număr impresionant de oameni în zilele noastre:

  • Sindromul intestinului permeabil;
  • Sindromul intestinului iritabil;
  • Alergiile alimentare È™i boala celiacă;
  • Dezechilibrele datorate unei alimentaÈ›ii necorespunzătoare È™i/sau consumului de antibiotice.

Bacteriile probioticele din Kombucha consumă fibrele alimentare indigeste din intestin, ameliorând tranzitul intestinal È™i recuperând elementele valoroase, rezultate în urma digestiei: vitamine, minerale, acizi graÈ™i È™i proteine. Ele generează anumite substanÈ›e cu rol de inhibare a invaziei bacteriilor patogene È™i a virusurilor. În plus, bacteriile probioticele benefice din ceaiul de Kombucha intră în competiÈ›ie pentru hrana din intestin cu bacteriile patogene. Un număr sporit de bacterii probiotice reuÈ™eÈ™te să sufoce efectiv, lăsând fără hrană, bacteriile patogene.

De asemenea, substanÈ›ele active din Kombucha stimulează celulelor intestinale în acÈ›iunea lor de căptuÈ™ire cu mucus a pereÈ›ilor intestinali, astfel încât bacteriile patogene să nu poată trece în sânge.

3. Detodifierea ficatului

Concluzia trasă de studii privind acest subiect este următoarea: ceaiul Kombucha are o bună capacitate de detoxifie a organismului, în special în ceea ce priveÈ™te detoxifierea ficatului.  Iată ce ne spun cercetătorii:

  • Kombucha poate diminua în mod efectiv nivelul toxinelor care otrăvesc ficatul;
  • Cercetările făcute pe cobai au demonstrat că respectivul ceai de Kombucha s-a dovedit protector al ficatului în cazul unei agresiuni cu toxine È™i factori de stres ridicat;
  • Ceaiul Kombucha are proprietăți antibacteriene È™i antifungice notabile, fapt ce-i permite să lupte cu succes împotriva unor bacterii patogene care cauzează infecÈ›ii, precum È™i împotriva unor ciuperci supărătoare, cum ar fi Candida;
  • Simbioza dintre Bacterium Zylium È™i specii de Saccharomyces din Kombucha, conduce la instalarea unui foarte bun efect terapeutic de detoxifiere.

4. Slăbitul

Experimentele făcute pe subiecÈ›i umani au arătat despre ceaiul Kombucha că poate ameliora È™i accelera metabolismul, conducând la readucerea masei corporale în limitele normale acceptate. De obicei, această caracteristică se referă mai cu seamă atunci când se doreÈ™te scăderea masei corporale. Trebuie însă acordată atenÈ›ie unui aspect deosebit de important. Ca să-È™i facă efectul în acest sens, ceaiul Kombucha trebuie È›inut la fermentat minim 12 zile, când devine predominant acriÈ™or È™i-È™i pierde  o parte din savoarea dulceagă, întâlnită în ceaiul obÈ›inut în urma unei durate de fermentare de doar 8 zile. Evident, intervine È™i temperatura ambientală la care este È›inut ceaiul la fermentare. Cu cât temperatura ambientală este mai mare, cu atât durata fermentării poate să scadă. Important este ca întreaga cantitate de zahăr, adăugată la iniÈ›ierea ceaiului Kombucha să fie consumată de către bacterii È™i levuri în timpul procesului de fermentare. Dacă acest deziderat este realizat, glicemia nu va creÈ™te prin ingestia ceaiului Kombucha, iar pancreasul nu va fi obligat să secrete insulină suplimentară.

Mecanismul slăbirii, prin consumul ceaiului Kombucha, este explicat de cercetători prin acÈ›iunea acizilor organici È™i a altor substanÈ›e active din compoziÈ›ie. Astfel: 

  • Acizii organici (acidul glucoronic, acidul lactic dextrogir, acidul acetic etc.) scad glicemia, leagă È™i elimină toxinele È™i metalele grele din organism;
  • Enzimele stimulează digestia È™i asigură eliminarea deÈ™eurilor metabolice din organism;
  • În afara efectului de detoxifiere, simbioza dintre Bacterium Zylium È™i specii de Saccharomyces din Kombucha, conduce la reglarea tranzitului digetiv È™i la o secreÈ›ie optimă a sucurilor gastrice È™i biliare.

  5. Stimularea sistemului imunitar

Anumite bacterii probiotice din Kombucha, deÈ™i nepatogene, imită aparenÈ›a bacteriilor patogene, cauzatoare de infecÈ›ii. Efectul obÈ›inut este că sistemul nostru imunitar devine mai vigilent, rămâne în alertă È™i produce anticorpi. O mare parte din funcÈ›ia imunitară a ceaiului Kombucha rezultă din asigurarea sănătății tubului digestiv, prin prezenÈ›a unui număr mare de bacterii probiotice benefice, care nu permit dezvoltarea bacteriilor patogene.

6. Revigorarea și energizarea organismului

Kombucha are într-adevăr o puternică capacitate de a revigora È™i de a dinamiza organismul uman. Cercetătorii au ajuns la această concluzie fără măsurători complicate. După consumul ceaiului Kombucha, subiecÈ›ii testaÈ›i au declarat că au simÈ›it imediat un flux de energie È™i putere, iar starea de oboseală s-a diminuat ca prin minune. Cercetătorii au presupus că acest rezultat se datorează acÈ›iunii complexe a următorilor factori:

  •  PrezenÈ›a unei cantităti însemnate de fier, de vitamina C, de vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12). Această prezență justifică, în bună măsură, proprietățile de stimulare a rezistenÈ›ei naturale a   organismului. În plus, vitaminele D, E , K, biotina È™i acidul folic vitalizează organismul È™i asigură o bună funcÈ›ionare a inimii È™i a creierului;
  •  O cantitate mică de cafeină, care rămâne neabsorbită în urma fermentării ceaiului negru îndulcit;
  •  PrezenÈ›a masivă a culturilor de enzime vii.

7. Stimularea bunei dispoziții

Kombucha este recunoscută pentru capacitatea de a reda buna dispoziÈ›ie È™i de a combate anxietatea È™i depresia. Serotonina din creier este o substanță chimică naturală  care  controlează È™i stabilizează dispoziÈ›ia noastră prin funcÈ›iile creierului. 95% din cantitatea de serotonină este produsă la nivelul intestinelor. Consumul de Kombucha va  activa în intestine o floră bacteriană puternică È™i sănătoasă, însoÈ›ită de enzime vii. Acest lucru va determina formarea unei cantități optime de serotonină, stimulând astfel bună noastră dispoziÈ›ie.

8. Prevenirea și tratarea cancerului

Un studiu È™tiinÈ›ific, publicat în Cancer Letteres, constată că acidul glucoronic È™i antioxidantul DSL (lactonă acidului D-zaharic), din compoziÈ›ia ceaiului  Kombucha, reduc în mod semnificativ riscul de cancer. În experimentele de laborator s-a constatat că ceaiul Kombucha  contribuie la împiedicarea creÈ™terii celulelor canceroase, datorită conÈ›inutului ridicat de polifenoli È™i antioxidanÈ›i.  Cercetătorii avansează ideea că substanÈ›ele active din Kombucha (probiotice, enzime, vitamine, acizi organici, polifenoli etc.) reprezintă arme primare redutabile de protecÈ›ie contra inflamaÈ›iei tumorilor È™i depresiei sistemului imunitar.

REFERINÅ¢E BIBLIOGRAFICE

[1] Dr. Vina I, Semjonovs P, Linde R, Denina I, Current evidence on physiological activity and expected health effects of kombucha fermented beverage. J Med Food. 2014 Feb;17(2):179-88.

[2]Dr. Josh Axe, Seven reasons to drink kombucha every day, Dr Axe.com, Food is Medicine http://draxe.com/7-reasons-drink-kombucha-everyday/
[3] Cetojevic-Simin, Bogdanovic, Cvetkovic, Velicanski. Antiproliferative and antimicrobial activity of traditional Kombucha and Satureja montana L. Kombucha, Journal Buon, 2008 Jul-Sep;13(3):395-401. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18979556
[4] Chaieb, Bakhrouf, Ammar, Antibacterial and antifungal activities of black and green kombucha tea, Journal of food biochemistry; June, 2008. Jul-Sep;13(3):395-401.
[5] Dufresne, Farnworth, Tea, Kombucha, and health: a review, Food Research International, Volume 33, Issue 6, July 2000, Pages 409-421, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996900000673
[6] Geary Mike, What’s in your gut? How probiotics and prebiotics keep you healthyTruth About AbsAug, 2011. http://truthaboutabs.blogspot.com/2011/08/whats-in-your-gut-how-probiotics-and.html
[7] Dr. Edward Group DC, NP, DACBN, DCBCN, DABFM, What is Kombucha? The 10 Facts You Need to know, Global Healing center, December 2013. http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/what-is-kombucha-10-facts-need-to-know/#7
[8] Dr. Edward Group DC, NP, DACBN, DCBCN, DABFM, The Health Benefits of Probiotics, May 2009, Global Healing Center, 2016 http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/health-benefits-of-probiotics/
[9] Kondo, Kishi, Fushimi, Ugajin, Kaga, Biosci ,Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects, Biotechnol Biochem Aug, 2009. Epub 2009. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661687

Articol realizat de:

GEORGIANA CÄ‚UCEAN

Consilier nutriţie

ALIMENTE GERIATRICE SRL

Înapoi